Utrusta ditt akvarium

Innan du köper dina fiskar, välj ett akvarium och utrusta det så dina nya husdjur har en plats att komma hem till. Att skapa ett välbalanserat vattenekosystem kräver speciella utrustningar. Utan det så kommer balansen mellan vatten, smuts och gaser att bli farligt snedställda och sätter dina husdjur i en farlig situation.

Akvariet

Kommer du ge dina fiskar ett hem som är som ett litet blygsamt hus eller som en hög skyskrapa? Akvarium finns i alla sorters former och storlekar, så välj ett som passar både antalet och storleken på fiskarna som du vill ha. Och även det som passar din plånbok.

Ett akvarium som rymmer ca 115 liter vatten är ett bra val då det är tillräckligt stort för de flesta arterna och blir inte smutsigt lika snabbt, vilket resulterar i mindre byte av vatten. Men tänk på att ha bra kvalitet på ditt akvarium, annars så kan det sluta med att du har 115 liter vatten över ditt golv!

Fiskar andas syret som är löst i ytvattnet, så den breda ytan av en kort bred tank rymmer mer fisk än en lång, smalare tank med samma kapacitet.

Plats för akvariet

Du kommer att vilja placera ditt nya akvarium i ögonnivå, så att du kan titta på dina små fiskar när de simmar runt därinne.

Ett akvarium som rymmer 115 liter väger mer än 100 kg, och då inkluderar det inte grus, stenar och andra dekorationer. Välj en stadig plats i den nivå du vill ha det i, som klarar av dess vikt. Annars så kan det resultera i att dina fiskar hamnar på golvet och eventuellt dör när akvariet kraschar ner av tyngden.

Skydd och ljus

Ett monterat skydd kan förhindra att dina husdjur hoppar ut ur akvariet, och de flesta skydd rymmer glödlampor eller lysrör.

Förutom att lysa upp akvariet och färgglada fiskar, så hjälper av belysning växterna att växa. Lysrörsbelysning distribuerar jämt, ger mindre värme, använder mindre elektricitet, och finns i fullt spektrum former. Våglängder i fullt spektrum hjälper växterna att växa får dina fiskars färger att se mer levande ut. Hur mycket ljus ditt akvarium behöver beror på hur mycket vatten det rymmer. Desto djupare det är, desto mer ljus för att nå ner till bottnen.

Innan du går och lägger dig, glöm inte bort att släcka ljusen. Fiskarna behöver också lite tid att lugna ner sig, så ge dem i alla fall 12 timmar av mörker. Sätt upp en timer till ljuset för att inte glömma bort detta!

Filter

Akvariumfilter sållar skräp och ger en hemort för bra bakterier för att bryta ner smuts. De flesta filtreringssystem åstadkommer detta genom att pumpa vatten genom ett skum eller floss filter för att ta bort partiklar och sedan in i en bädd av grus, plastbollar eller kulor, där nitrifikationsbakterier omvandlar kemiskt avfall.

Du kommer periodvis att behöva städa dessa filter för att rensa spillror. Använd endast ljummet vatten – aldrig tvål eller kemikalier – för att behålla aktiva bakterier. Men om du märker att vattnet är dimmigt eller en vattenanalys indikerar ett problem – gör något åt det. Du kan lägga till aktivt kol till ditt filter för att få bort organiskt smuts eller zeolit för att absorbera ammoniak.

Att välja mellan alla de filter som finns att köpa kan vara väldigt förvirrande, så fråga en expert eller en anställd i djuraffären så att du får hjälp.

Pump

Luftpumpar cirkulerar vatten genom akvariet via luftbubblor som ger syre åt fiskarna så att de kan andas.

Placeringen av pumpen är väldigt viktig. Placera pumpen nära toppen av akvariet eller installera ett anti-sug redskap in i tuben av pumpen. Om pumpen är belägen under vattennivån, kan vattnet sugas tillbaka in i pumpen när den är avstängd.

Välj den rätta pumpstorleken för ditt akvarium och kolla hur mycket den låter innan du köper den. Ingenting stör friden i ditt akvarium mer än en pump som låter en massa.

Värmare

Havet håller en konstant temperatur och det borde även ditt akvarium göra. Även sötvattenfiskar som upplever variationer av säsonger och nätter behöver en värmare till sitt akvarium.

Alla extrema förändringar i temperaturen sätter dina husdjur i stor hälsorisk. I varmare klimat så behöver fisk mer syre, men varmt vatten löser upp mindre syre. Kallare vatten gör fiskars immunförsvar mindre effektivt och minskar deras aptit och tillväxt. Ha ett vatten på ungefär 23 grader för att förhindra extrema förändringar.

Själva uppvärmningsanordningen styrs med en justerbar inre termostat, och värmaren ligger i vattnet eller hänger från akvariekanten.

Nu när du har de grundläggande sakerna så är det dags att välja dekorationer för ditt akvarium, helt enligt din egen smak. Vare sig du väljer en pirat, en sjöjungfru eller ett slott, så kommer dina fiskar att uppskatta den tid som du har lagt ner på att skapa deras undervattenparadis!