Värt att veta om Ciklider

Ciklider är fiskarter som tillhör familjen Chichlidae och några av de kändaste arterna är scalar, oscar och diskus cicklider. Ciklider bor i en mängd olika miljöer, och de har utvecklats för att kunna passa in i just deras typ av miljö. På grund av detta så kan alla sorters cikliders storlek, temperament, matvanor, fortplantning, föredragna vattenkvalitéer och massa annat variera väldigt mycket. I det vilda så lever dessa fiskar i Asien, Afrika och Nord- och Sydamerika.

Beroende på hur man räknar så finns det ca 1300 till 1900 kända arter. De lever mest i sött och bräckt vatten, men de lever förmodligen i andra vatten som inte undersökts ordentligt av forskare än.

Arterna brukar oftast delas upp i tre huvudgrupper:

  • Afrikanska ciklider
  • Central- och Nordamerikanska ciklider
  • Sydamerikanska ciklider

Även de afrikanska cikliderna är uppdelade i fyra undergrupper:

  • Malawiciklider
  • Tanganyikaciklider
  • Victoriaciklider
  • Andra afrikanska ciklider

Dvärgciklider räknas ibland som en egen grupp, även ifall de faktiskt tillhör någon av de afrikanska eller amerikanska ciklidgrupperna.

Gul dvärgciklid

Särskilt dvärgciklider är populära att ha i akvarium, eftersom de inte kräver så stora akvarier. Dock så är de känsligare än större ciklider och kräver mycket god vattenkvalitet. Så, därav är det egentligen en dålig idé att ha dvärgciklider i ett litet akvarium bara för att de får plats. Ha därför fiskarna i ett större akvarium för att ha bättre koll på vattenkvaliteten.

Alla ciklider har några gemensamma anatomiska kännetecken. Cikliders tunntarm leds ut på vänstersidan. Ett annat kännetecken är näsborren, då de endast har en. Dessutom så har ciklider tänder både i över- och underkäken, och även halsen!